Bodies in Urban Spaces, Willi Dorner

Arrangör och presentatör: Dansens Hus
Koreografi, idé och koncept: Willi Dorner
Assistent: Satu Herrala 
Dansare:
 Micheal O’Connor, Sanna Lundström, Åsa Odemark, Elin Lysholm, Sofia Lidholm, Rebecca Ingebrigtsen, Mirja Brunberg, Gülbeden Kelbay, Britta Kiessling, Maria Carlsson, Annica Styrke, Anna Troback, Nathalie Wahlberg, Christine Brorsson, Julija Melnik, Eliisa Erävalo.
Samarbetspartners: Danshögskolan och Balettakademien
Fotograf: Anders Larsson

Med Stockholms arkitektur som scenografi leder ett tjugotal dansare åskådarna på en stadsvandring, som ger ett helt nytt perspektiv på Stockholms urbana landskap. Genom att placera kroppsskulpturer i tomma utrymmen i den arkitektritade miljön blir inte bara dessa ytor synliga, utan visar också hur den mänskliga kroppens närvaro kan förändra perspektivet på stadsbilden.

Vem äger rätten till utrymmet som finns mellan husfasad och en lyktstolpe placerad en halv meter framför exteriören? Vad händer om vi utnyttjar detta spelrum, och hur kan platsen begagnas? Kanske uppstår en konflikt om vems utrymme som nyttjas.

Koreografen Willi Dorner har tidigare gjort turen i bland annat Paris, Lille, Helsingfors, Wien och Barcelona. Det hela startade 2004, då Willi Dorner på uppdrag av en arkitekt arbetade med invigningen av ett nybyggt hus. Willi Dorner placerade konstinstallationer på oväntade platser i byggnaden, och förändrade på så sätt besökarnas syn på rummet.

”Bodies in Urban Spaces” är inget försök att ta över eller ta tillbaka det offentliga rummet. Willie Dorner vill istället integrera konsten i staden och låta den vara en del av det offentliga rummet.