Objekt och kroppar i vila och rörelse, Moderna Museet

Dansperformance på Moderna Museet

Koreograf: Simone Forti
Regissör: Luca Frei
Dansare: Christine Brorsson, Jonna Tideman och Khamlane Halsackda.
Fotograf: Lisa Morris

Utställningen Objekt och kroppar i vila och rörelse visas på Moderna Museet både i Malmö och Stockholm under 2015-2016.

Med start på Gallerinatten invigde Moderna museet utställningen med konstnärer och koreografer från New York som har varit nydanande med sina minimalistiska konstverk. Under 1960-talet förändrades konsten i grunden genom förhållandet mellan konstverket och betraktaren. Från att ha stått utanför och tittat på, blev betraktaren en deltagare och därmed en medskapare. Dåtidens konstnärer gled in i ett minimalistiskt skapande där konstverken var mer teatrala, sceniska och i form av objekt som öppnade upp världen. Det var en tid då konstnärerna bjöd in publiken att uppleva konstverken på sitt eget sätt.

Simone Forti är en av de banbrytande koreograferna som undersöker kroppens och objektens relationer, där hon betraktar dansen som ett fysiskt objekt. Simone Fortis danskonstruktioner Slantboard, See-Saw och Huddle framförs av dansarna Christine Brorsson, Jonna Tideman och Khamlane Halsackda, efter workshops med koreografen och fritt regisserande av Luca Frei.

http://mmbild.se/okstockholm/

http://www.lucafrei.info/#/new-gallery-2/

http://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/utstallningar/objekt-och-kroppar-vila-och-rorelse/performance/

http://www.modernamuseet.se/malmo/sv/program/move-ett-symposium-om-koreografi-och-performance-relation-till-visuell-konst/